Není překvapením, že firma známá svými tiskárnami říká, že svět bude tisknout i nadále. Stojí ale za to probrat, proč jsme o tom tak přesvědčeni, když digitalizace neustále revolucionalizuje každý sektor v oboru.
Stručně řečeno – tisk v podobě, kterou si představí většina lidí, nikam nezmizí. Tisk ale neznamená jen inkoust na stránce. Existuje více faktorů, kvůli kterým je tisk stále zásadnější pro organizace z celého světa, z nichž mnoho využívá naši unikátní technologii tiskové hlavy, která nabízí schopnost tisknout pomocí téměř jakékoli kapaliny nebo substrátu.
Tisk nemá hranice
Tisk se stal vysoce inteligentním. Došlo k obrovským pokrokům v oblasti bio tisku, který umožňuje produkci organických a živých materiálů pro zdravotnické postupy, výzkum, školení a testování, a také k vývoji v oblasti tisku textilií, balicího materiálu, desek plošných spojů a kovů.
Po celém světě dochází ke vzrušujícím vývojům v oblasti zdravotnictví. 3D tisk se například již používá k tisku lidských orgánů. Britští vědci pomocí kmenových buněk vytiskli lidské rohovky. V tomto výzkumu za účelem ověření konceptu techniky 3D tisku byly ze zdravé dárcovské lidské rohovky odebrány stromální buňky, které byly následně smíchány s alginátem a kolagenem pro vytvoření „bio inkoustu“, který lze tisknout. Pomocí levné 3D biotiskárny byl tento bioinkoust úspěšně vytisknut v soustředných kruzích, aby za méně než deset minut vytvořil tvar lidské rohovky[1].
K průlomům ale nedochází jen ve zdravotnictví. V posledních měsících se do popředí dostává neustále rostoucí segment 3D tisku jídla. Mezinárodní technologická společnost zaměřená na jídlo Steakholder Foods Ltd nedávno oznámila uvedení nového 3D tištěného kusu masa nazvaného Omakase Beef Morsels. Tento masový produkt s působivou strukturou je první svého druhu a byl vytvořen pomocí speciální 3D biotiskové technologie inspirované slavným japonským hovězím Wagyu[2].
Tato technologie není jen vysoce inovativní. Kromě toho také nabízí řešení některých naléhavých ekologických problémů, kterým svět čelí. Průmyslové farmy na maso jsou v současné době největšími přispěvateli ke klimatické změně, v tomto případě ale jídlo nevyžadující porážku zvířat eliminuje potřebu vychovávat zvířata za účelem spotřeby masových produktů. To pomůže zmírnit dopad potravinového průmyslu na životní prostředí a zvýší udržitelnost produkce jídla.
Nová éra průmyslového tisku
Digitální tisk se ve srovnání s tradičními metodami v posledních letech zrychlil, jelikož se rozšířily schopnosti pro balicí materiály, textil a označování. Digitální tiskové technologie jsou ze své podstaty udržitelnější než tradiční analogové alternativy a představují cestu směrem k čisté, efektivní, ziskové a lokální výrobě.
Ačkoli byl digitální tisk dříve využíván za účelem zlepšení kvality a ušetření času a zdrojů, dnes na něj organizace přecházejí také z důvodu pozitivních dopadů na dodavatelský řetězec. V důsledku toho se uznávanou výhodou digitálního tisku stal nearshoring, jelikož zefektivňuje celý výrobní proces a umožňuje výrobu produktů podle potřeby. Podle průzkumu společnosti McKinsey & Company 71 procent oděvních a módních společností očekává, že do roku 2025 zvýší svůj podíl nearshoringu[3].
Při pohledu konkrétně na módní průmysl je hlavním faktorem vedoucím k přechodu na digitální tisk používání udržitelných postupů včetně efektivního využití vody a sníženého plýtvání chemikáliemi. V porovnání s tradičními analogovými systémy, u nichž je spotřeba vody a energie vysoká, digitální tiskové systémy zbytečné plýtvání omezují. Například digitální potisk textilu může ušetřit až 95 % průmyslové spotřeby vody a spotřebu energie snížit o 75 %, což vede k prakticky minimálnímu využívání zdrojů[4].
Prostřednictvím zkrácených dodavatelských řetězců, výroby podle potřeby a nearshoringu, které umožňuje digitální tisk, mohou organizace zlepšit svůj dopad na životní prostředí a také svou efektivitu, kvalitu a náklady.
Komerční tisk přechází k ekologii
A ačkoli tisk nyní znamená mnohem více než jen kancelářské dokumenty a fotografie, vždy bude kromě digitálních médií potřeba i papír. Až 55 % respondentů v nedávné studii uvedlo, že jsou produktivnější a zapamatují si více informací, když pracují s papírem. Digitální dokumenty preferovalo méně než 20 %. To znamená, že tisk je stále důležitý a tištěné materiály obecně pravděpodobně v dohledné době nezmizí[5].
Existuje ale tlak na zvyšování udržitelnosti a ačkoli nemusí být kancelářský tisk v tomto kontextu vnímán pozitivně, pečlivý výběr technologie může mít významný dopad na cíle v oblasti udržitelnosti. V posledních několika letech se začaly rozmáhat komerční inkoustové tiskárny, protože používají až o 90 % méně energie[6] a vytvářejí méně odpadu než srovnatelné laserové tiskárny.
Inkoustové tiskárny Epson používají technologii tisku Heat-Free, která k nanesení inkoustu nevyžaduje teplo. Místo toho využívají tlak piezoelektrického prvku, který se ohýbá dozadu a dopředu a vytlačuje kapky inkoustu z tiskové hlavy. Laserové tiskárny k tisku potřebují nahřát fixační jednotku, což vede k výrazně vyšší spotřebě energie, produkci CO2 a vyšším nákladům.
Mnoho společností investuje do inkoustových tiskáren, aby zvýšily udržitelnost. Podle dat IDC se očekává, že trh s firemními inkoustovými tiskárnami vzroste o +7,2 % ročně, s čímž kontrastuje meziroční pokles poptávky po laserovém tisku o 1,1 %[7]. Lídři, kteří přechod ještě nezvažují, by jím mohli dosáhnout rychlých výsledků.
Domácí tisk je na vzestupu
Hybridní práce tu s námi zůstává a v důsledku toho se zvýšily objemy domácího tisku. Stejně tak se zvýšilo povědomí o službách předplatného inkoustu. Výzkum ukázal, že 63 procent lidí doma tiskne více než před rokem a 56 procent říká, že potřebuje tisknout dokumenty za účelem podepsání nebo archivace[8].
Pro odemčení výhod hybridní práce musí organizace vyhovět tiskovým požadavkům zaměstnanců pracujících z domova. Tyto požadavky jsou nyní více než kdy dříve posouvány do popředí určitými faktory, jako jsou zvyšující se ceny energií a vyšší očekávání, co se týče životních a pracovních standardů.
Vybírají-li se tiskárny pečlivě a používají-li se vhodným způsobem, mohou pomoci snížit náklady a spotřebu energie a zlepšit výsledky mnoha způsoby – od zlepšování udržitelnosti a pracovních postupů až po snižování promarněných pracovních hodin.
Ať žije tisk
Tisk má před sebou vzrušující budoucnost, zejména s ohledem na to, že organizace neustále přecházejí na inovativní technologie a materiály, o kterých se nám před lety ani nezdálo. Skutečnost, že se neustále ptáme, zda tiskový průmysl umírá, je důkazem jeho budoucnosti.
Od skromného tiskařského lisu až po tisk lidských rohovek – tisk vzkvétá.
Marcel Divín, National Sales Manager ve společnosti Epson se zaměřuje na trendy, které utvářejí způsob, jakým tiskneme, a vývoje vytvářející nové příležitosti.
- https://www.medicaldevice-network.com/news/uk-scientists-first-3d-print-human-corneas/ ↑
- https://www.3dnatives.com/en/steakholder-foods-unveils-its-new-highly-marbled-3d-printed-beef-cut/#! ↑
- https://www.textiletoday.com.bd/71-fashion-brands-going-nearshoring-mckinsey-report/ ↑
- https://www.fespa.com/en/news-media/features/the-environmental-benefits-of-waterless-digital-textile-print-ink-systems#:~:text=Digital%20textile%20printing%20can%20save%20as%20much%20as,this%20lies%20in%20the%20digital%20print%20process%20itself%3A ↑
- https://www.pharos.com/blog/printing-trends-to-monitor-in-2022/ ↑
- Epson, Shaping the future of printing with heat-free technology ↑
- IDC, Worldwide Hardcopy Peripherals Tracker, 4. čtvrtletí 2022 ↑
- Home Printing Trends, 2023: Third Edition’, Quocirca, listopad 2021 ↑