Skip to content
BIZnews.cz
Menu
Menu

Jahodové speciality v designových restauracích i horských chatách

Zveřejněno 3. 6. 2025

Designová restaurace Talíř a Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague situovaný na střešních terasách hotelu Pytloun Boutique Hotel Prague na Václavském náměstí, romantická zámecká restaurace Chateau Ctěnice, oceněná liberecká restaurace Zlatý kohout zařazená do prestižního průvodce Gault&Millau i horské restaurace Rendlík v Krušných horách a krkonošská Končina v Harrachově připravily na měsíc červen výjimečné sezónní menu věnované jahodám. Kulinářské kreace pod vedením šéfkuchařů Denise Wágnera a Jana Martínka kombinují svěží chuť jahod s nečekanými ingrediencemi od předkrmů až po dezerty.

Jahody byly pro svou chuť odedávna považovány za královské ovoce a symbol lásky. Známy byly již ve starověkém Římě, avšak hojně se začaly konzumovat až v pozdním středověku, kdy je pěstovali převážně mniši. Dnešní zahradní jahody vznikly křížením několika divokých druhů – zásluhou dvorního zahradníka Ludvíka XV. Na našem území se ve větším měřítku rozšířily až v 19. století, především ve středních Čechách. „Červen je měsícem probouzející se přírody, vůně květin a prvních sladkých plodů – jahod, které jsou symbolem jara, lásky a radosti,“ vysvětluje šéfkuchař Denis Wágner, který dohlíží na většinu restaurací skupiny Pytloun Restaurants. Každá z šesti restaurací nabízí vlastní interpretaci jahodového menu přizpůsobenou svému charakteru – od elegantních kombinací v pražských restauracích až po horské speciality v Krkonoších a Krušných horách.

Návštěvníci si mohou vychutnat širokou paletu jahodových specialit v různých cenových kategoriích. Pražské restaurace Talíř a Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague nabízejí hovězí flank z farmy Čunát s jahodovou salsou pico de gallo, zatímco romantická restaurace Chateau Ctěnice láká na uzená kachní prsíčka s jahodami a jahodovou esencí či originální jahodovou polévku s limetkovým gelato. Oceněný liberecký Zlatý kohout vsadil na jemnější přístup s chia pudinkovým krémem s čerstvými jahodami, zatímco horské restaurace překvapují kreativními kombinacemi jako je tatarák z jahod a červené řepy nebo jahodové gazpacho s melounem. Jahodové speciality lze doprovodit i jahodovými nápoji například jahodovým mojitem, domácí jahodovou limonádou nebo sektem s jahodou.

Vyhledávání

Nejnovější příspěvky

  • Toyota v Evropě spouští projekt těžkých nákladních aut na vodík
  • Epson spolupracuje se společností Umango na zdokonalení zachycení dat a automatizace pracovních postupů
  • Denní používání AI v kancelářích za půl roku vzrostlo o 233 %, ukazuje nový výzkum společnosti Slack
  • Huawei AI Data Lake: jasná volba pro podniková data řízená AI
  • Nové varianty WormGPT jsou založené na technologiích Grok a Mixtral
©2025 BIZnews.cz | Design: Newspaperly WordPress Theme